Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK

 

babpörkölt

Hozzávalók:

75 dkg tarkabab

6 dkg zsír

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

pirospaprika

2-3 pár virsli

 

A babot a főzés előtti napon beáztatjuk. Kevés sós vízben puhára főzzük, mire megfő, alig legyen víz rajta. A vöröshagymát apróra vágjuk, és 5 dkg zsírban megfonnyasztjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát, meghintjük egy csapott evőkanál pirospaprikával, és felöntjük 1-2 kanál vízzel. Fedő alatt pároljuk, szükség szerint még vizet öntünk alá, amíg a hagyma teljesen  meg nem puhul, majd lesütjük a zsírjára, a megfőtt babba keverjük és összeforraljuk. A virsliket megmossuk, karikákra vágjuk, és a félretett 1 dkg zsírban átforrósítjuk. A kész babpörkölt tetejére tálaljuk.

írta: erkov, 2012. márc. 12. 19:35 - címkék: és kategóriák: EgytálételekBab-ételek - még nincsenek kommentek 

fasirtos burgonya

Hozzávalók:

50 dkg burgonya

25 dkg darálthús

1 zsemle

1 tojás

10 dkg reszelt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 pohár tejföl

15 dkg zsír

pirospaprika, őrölt bors, só

 

A darált húst, a beáztatott, jól kinyomkodott zsemlét a tojással és a fűszerekkel összekeverjük, zsíron kissé átforgatjuk. A burgonyát meghámozzuk, és vastag karikákra vágva megfőzzük. Egy tűzálló tál alját kissé megzsírozzuk, lerakjuk a burgonyákat, mindegyikre egy halom darált húst teszünk, rá pedig egy kávéskanál tejfölt. Pirosra sütjük.

írta: erkov, 2012. márc. 12. 19:19 - címkék: és kategóriák: EgytálételekGyors falatok - még nincsenek kommentek 

cukkinis sült spagetti

Hozzávalók:

40 dkg spagetti

30 dkg cukkini

3 gerezd fokhagyma

2 dl tejföl

só, bors

2 ek vaj

10 dkg sajt

kevés olaj

A spagettit sós vízben puhára főzzük. A cukkinit megpucoljuk és hosszúkás csíkokra vágjuk. Kevés olajon puhára pároljuk, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a tejfölt, sót és borsót.

Hozzákeverjük a kifőtt tésztát és az egészet kivajazott, tűzálló tálba tesszük. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

írta: erkov, 2012. márc. 1. 20:50 - címkék: és kategóriák: EgytálételekTésztás ételekDiéta - még nincsenek kommentek 

zöldspárga baconba tekerve balzsamecetesen, friss salátával

Hozzávalók:

 

1 kg zöldspárga

30 dkg szeletelt bacon

4 dl balzsamecet

1 csokor retek

1 db jégsaláta

1 db sárgarépa

2 db paradicsom

olaj, vaj

 

4-5db spárgát szorosan baconba tekerjük, majd forró olajon minden oldalát megsütjük. Mielőtt pirosodni kezd a bacon ráöntjük a balzsamecetet. Miután kivettük a spárgákat a balzsamecetbe beleteszünk egy evőkanál vajat, hagyjuk elolvadni, majd sózzuk.

Közben elkészítjük a salátát: a jégsalátát, sárgarépát  felcsíkozzuk, a paradicsomot, retket cikkekre vágjuk. Összekeverjük és a kihűlt balzsamecetes öntettel meglocsoljuk, a baconba tekert spárgával együtt fogyasztjuk.

 

írta: erkov, 2012. márc. 1. 20:30 - címkék: és kategóriák: Hideg előételDiétaEgészséges élet - még nincsenek kommentek 

sáfrányos halleves tenger gyümölcseivel

 

Hozzávalók:

50 dkg tenger gyümölcsei keverék

1 szál póréhagyma

2 db paradicsom

só, sáfrányos szeklice

50 dkg tengeri halaprólék

1 vöröshagyma

1 citrom

2 db babérlevél

fekete bors, só

 

Az alaplevet készítünk: a tengeri halaprólék, a vöröshagyma, a citrom, a babérlevél, só, kömény hozzáadásával. Az egészet nagyon puhára főzzük./szétfőzzük/.Az alaplevet leszűrjük,utána felforraljuk majd beletesszük a kockára vágott paradicsomot, a szeklicét, a karikára vágott póréhagymát és a megmosott tenger gyümölcseit.

Összeforraljuk, és ízlés szerint citrommal, sóval ízesítjük, petrezselyemzölddel díszítjük.

 

 

 

írta: erkov, 2012. márc. 1. 20:09 - címkék: és kategóriák: LevesekEgytálételekHalételekDiéta - még nincsenek kommentek 

jókai bableves, füstölt csülökkel és debrecenivel

 

Hozzávalók:

60 dkg sertéscsülök

20 db szárazbab

2 db sárgarépa

1 db zöldség

1 db kicsi zeller

5 g zsíradék

1 nagy vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 pár debreceni

5 dkg liszt

1 dl tejföl

só, fűszerpaprika

őrölt kömény

 

A babot előző este beáztatjuk. A csülköt hideg vízben megmossuk, és a babbal a zöldségekkel együtt feltesszük főzni. Amikor megfőtt kivesszük a zöldségeket, a csülköt kicsontozzuk és félretesszük.

Rántást készítünk a zsiradékból, lisztből, pirospaprikából és a zúzott fokhagymából, hideg vízzel felengedjük, sóval, köménnyel ízesítjük. A debrecenit felkarikázzuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk, és a forrásban lévő leveshez adjuk, újraforraljuk. A félretett csülköt kockára vágjuk és tálalás előtt a tányérba tesszük, rámerjük a forró levest, és tejföllel díszítjük.

 

 

 

írta: erkov, 2012. márc. 1. 19:54 - címkék: és kategóriák: LevesekEgytálételekBab-ételek - még nincsenek kommentek 

zöldségtál-wok-ban

Hozzávalók (2 személyre):

30 dkg  paraj
10 dkg  zöldbab
2 újhagyma
15 dkg brokkoli
1 közepes húsú paprika
2 evőkanál olaj
2 összenyomott fokhagymagerezd
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
1 evőkanál szezámolaj, 
2 teáskanál szójaszósz 

Elkészítés:

A parajt megmossuk, vastag szárát levágjuk, a leveleit széles csíkokra vágjuk. A zöldbabot és az újhagymát ferdén 5 cm-es darabokra vágjuk. A brokkolit kis rózsákra, a paprika húsát mintegy 2, 5 cm-re vágjuk.

Wokban vagy nagy, vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, közepes lángon állandóan kevergetve fél percig pirítjuk. Beletesszük a babot, az újhagymát és a brokkolit, kevergetve pirítjuk 3 percig. Beletesszük a paprikát, és 2 percig pirítjuk kevergetve. Hozzáadjuk a bok choyt, és további 1 percig pirítjuk. Jól belekeverjük a szezámolajat és a szójaszószt. Tálalótálra tesszük, azonnal tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.
 
írta: erkov, 2012. febr. 23. 21:38 - címkék: és kategóriák: VegetáriánusGyors falatokCukorbetegség /ételreceptekDiéta -még nincsenek kommentek 

mini tortácska

Hozzávalók:

3 egész tojás
poralapú édesítő (Glukogon)
1 ek. cukormentes kakaópor
1/4 tasak sütőpor
3 ek. szójatejpor (bioboltokban kapható)


Elkészítése:

A 3 tojást és az édesítőt jó habosra kikeverem (4-5perc).
Külön tálba összekeverem a szójatejport, a kakaóport és a sütőport. Összevegyítem a kettőt és kizsírozott tortaformába öntöm. 150 fokon 15-20 percig sütöm. Mikor megsült (kb. 1 centisre emelkedik meg) kettévágom, az egyik felét megkenem diabetikus lekvárral, vagy cukormentes kakaóból és tejszínből gyártott csokikrémmel, majd összeborítom.

írta: erkov, 2012. febr. 23. 21:06 - címkék: és kategóriák: Cukorbetegség /ételreceptek - még nincsenek kommentek 

tavaszi vitaminsaláta

 

Hozzávalók:

40 dkg fejes saláta

3 sárgarépa

1 cs. retek

5 dkg búzacsíra

citrom, mustár, édesítőszer, só

 

A megtisztított sárgarépát és retket vékonyan felkarikázzuk, enyhén megsózzuk, szűrt citromlével meglocsoljuk. A fejes salátát kockára vágjuk, de néhány levelet egészben hagyunk.A mustárt és az édesítőszert elkeverjük, és megforgatjuk benne az előkészített nyersanyagokat, hozzáadjuk a búzacsírát, majd salátalevéllel kibélelt tálba halmozzuk.

írta: erkov, 2012. febr. 16. 21:18 - címkék: és kategóriák: Saláták - még nincsenek kommentek 

burgonyás lángos

Hozzávalók:

20 dkg burgonya

4 dl tej

1 cs. szárított élesztő

2 ek. cukor

40 dkg finomliszt

1 tk. só

1/2 dl olaj

olaj a sütéshez

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és langyosan áttörjük. Közben a tejet felmelegítjük, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt. Kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, az áttört burgonyát, némi olajat és a sót. Alaposan összedolgozzuk, és lágy tésztát készítünk belőle. Lisztet szórunk a tetejére és langyos helyen kb. 1 óra hosszat kelesztjük.

Serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A tésztából egy darabot leszakítunk, kerekre húzzuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.

írta: erkov, 2012. febr. 14. 18:31 - címkék: és kategóriák: Lángos - még nincsenek kommentek 
Régebbiek | Végére »